Sunday, September 25, 2011

Couple Islamik??

Holla,,tensyen jap bangun pagi tadi,,urrgh!! mana taknya,,pagi2 buta lagi dah ada orang melalak tepi bilik ak,,walaweyh,,tengah sedap2 tidor pown boleh terbangun der,,dah la semalam ak tidor pukol 3 pagi sebab nak siapkan assignment math,,ingatkan hujung minggu nie boley ar bangun lambat siket,,tengok2 dah ada orang melalak pagi2~~nasib baik yang melalak tu dak2 suksis,,ermm,,minggu nie diorang start orentasi,,so memang sangat bising dengan kawad and so on~~nanak buat camna kan,,ak pasrah dengan ketentuan ilahi T_T


Okeyh,,berbalik kepada tujuan asal ,,ntry kali nie berkenaan dengan couple islamik!!Apa pendapat korang tentang couple islamik nieh!!Ermm,,apa2 pown komen korang,,meh baca story dibawah nie dulu~~





Kisahnya mengenai 3 org, syafiqi, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di sebuah sekolah... Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. D...ia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.
 
Beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya.
 
Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.
 
Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.
 
"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir.
 
Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun.
 
haram tetap haram der!!

Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”
Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...

Ermm,,apa komen korang??terpulang kepada anda untok menilai,,thanz cuse sudi baca,,till den,,moshie-moshie~~

 
p/s : yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..

6 comments:

  1. jgan ditegakkan benang yg basah... be ur self.. n follow the Islam

    ReplyDelete
  2. yup3~~btol3^^ ,,mesti ad sebab knapa islam tak bagi buat something kn~~

    ReplyDelete
  3. perbandingan yang agak kejam tapi sgt2 berkesan...hehe

    ReplyDelete
  4. agak la kn,,kena kejam sket baru orang sedar,,hehe~~

    ReplyDelete